ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ ВО КОЧАНИ

1Здружението на слепите лица од Кочани во соработка со Меѓопштинското здружение на лицата со телесен инвалидитет - Мобилност Кочани по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост 3-ти Декември  организираше хуманитарен концерт  на 07.12.2019 година во Центар за кулртура  Бели Мугри во Кочани. На концертот земаа учество: КУД  ,, БИЛЈАНА,, Скопје ,Фолклорни ансамбли ,,Бели Мугри,, Кочани, Китка - Истибања,Руен  - Кочани  и пеачите Ирена Спасовска и Јордан Митев.Ваквите манифестации треба што повеќе да се случуваат како би можело  да се подигне јавната свест за лицата со попреченост во нашето општество и истите можат да ѓи покажат нивните квалитети,успеси способности,желби и таленти,  дека можат умеат и припаѓат на овој свет. Концертот  беше подржан од Националниот сојуз на слепите лица на РМ, Локалната самоуправа на општина  Кочани и Виница за понатамошна соработка.

ПРОМОВИРАНИ ЧЕТИРИ НОВИ АУДИО КНИГИ ВО ВЕЛЕС

6По повод одбележувањето на 3-ти Декември – Меѓународниот ден на лицата со инвалидност, Здружението на слепите лица на Општина Велчес настапи со конкретна акција – остварување на едно од основните човекови права - правото на достапност до информации, промовирајќи 4 нови наслови во аудио формат. Брајовата библиотека „Ратко Пајдаков“ и Брајовото катче при локалната библиотека „Гоце Делчев“, оваа година ги збогативме со 8 нови наслови: 4 Брајови и 4 аудио наслови. Денес библиотеката брои 38 Брајови наслови и 16 аудио наслови, во издание на Здружението на слепите лица на Општина Велес.

Искажуваме јавна благодарност на Општина Велес и Министерството за култура кои секоја година поддржуваат проекти за издавање на книги во достапен формат за слепите лица. Се надеваме дека оваа соработка ќе биде проширена и од други субјекти – пред се’ – бизнис секторот од целата држава.

Следејќи ги трендовите на модерниот живот, аудио книгата зема се’ поголем замав. За жал, поради темпото на живот, луѓето се’ повеќе се насочуваат кон слушање, отколку кон класично читање книги. Луѓето читаат, односно слушаат книги во автомобил додека патуваат, при рекреативни спортски активности, итн. Затоа, реализацијата на вакви проекти има големо значење не само за слепите лица, туку и за целата популација.

Достапноста до книгите за лицата со оштетен вид води до подобро образование и социјалната интеграција

1Јавна расправа за Договорот од Маракеш, со кој се олеснува пристапот до објавени дела за лицата кои се слепи, имаат оштетен вид или на друг начин се оневозможени да користат печатени материјали, се одржа во организација на Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост при Владата и Министерството за култура.

Во фокусот на дискусијата, како што информира денеска владината прес-служба, беше значењето на Договорот од Маракеш за слепите лица и за лицата со оштетен вид, бидејќи преку овозможување достапност до книгите, списанијата и до едукативни материјали во соодветен формат ќе се унапреди образованието, нивниот професионален развој, ќе се подобри и нивната социјална интеграција и културно учество.

Повеќе артикли...