Меѓународен семинар за жени во Обзор - Бугарија

1Националниот сојуз на слепите на Република Македонија согласно Програмата за работа за 2019 година во периодот од 12.08.2019 година до 17.08.2019 година во соработка со Сојузот на слепите на Република Бугарија Регионална организација во Софија организираше за 50 припаднички на понежниот пол Меѓународни бањско климатски рекреативни средби односно Меѓународен семинар за жени. Истиот се одржа во туристичкото летувалиште на слепите од Република Бугарија, Обзор.На истиот покрај присуството на 50 слепи и слабовидни лица од Македонија учество зедоа и 50 слепи и слабовидни лица од Софиското здружение на слепите.

Еднодневен излет во манастирот Св. Архангел Михаил во с. Крњево

1Здруженијето на слепи лица на град Кавадарци организираше еднодневен излет посета на манастирот Аранхел Михајл во с Крњево На кој е одржувач на манастирот Перо Гурев и нашата членка Љилана Гурева , Едно неделно утро није членовите се собравме пред здруженијето и тргнавме кон манастирот и таму имаше што да се виде и почустува од убавата природа на планина и добријот воздух кој беше прекрасно времето .

Прошетка до Колешинските Водопади и комплексот„Лебедово Езеро“

1Здружението на слепи лица од  Гевгелија организира еднодневна прошетка низ падините на Беласица. Членовите на здружението имаа можност да се дружат и да ги доживеат убавините на Колешинските Водопади.

Денот беше прекрасен и радоста од заедничкото дружење се чувствуваше уште за време на патувањето. По пристигнувањето до одреденото место пешачејќи се упативме до Колешинските Водопади. Иако сите екскурзијанти не успејаа да стигнат до водопадите, сепак секој на свој начин ја доживуваше природата. Некои се одмараа на клупите поставени покрај патеката, а најупорните стигнаа до водопадите и подоцна ни ги пренесоа нивните впечатоци. И ние, останатите, уживавме во богатството на природата: црцорењето на птиците, жуборењето на брзиот поток што се извиваше под патеката, милувањето на нашите лица од ветрето што ја носеше свежината од планината, чистиот воздух што го има само на вакви места. Така исполнети со позитивни емоции продолживме кон комплексот „Лебедово Езеро“. Овде помладите членови им се восхитуваа на животните од мини зоолошката градина: на еленот, срната и нивното срнче, на пони коњчињата, на магаренцата и на убавите и шарени големи коњи. А повозрасните уживаа во довикувањата на пауните, шлапкањето на крилјата од лебедите во водата, клокотот на воденичкото тркало и фонтаната сред езерото. За уште поголемо расположение се потруди и нашиот член, Драге Ангелески, кој со звуците од кавалот и гајдата нè натера да запееме сите предводени од Костадин, Венци и Елена. Песната се разлеа низ целиот комплекс.

Повеќе артикли...