Еднодневна екскурзија во Струга и Охрид

2Здруженијето на слепи лица на град Кавадарци во соработка со Општина Кавадарци со голема помош на Градоначалникот Митко Јанчев организираше едноднебна Екскурзија за својите членови.

Едно саботно утро није членовите од здруженијето се собравме пред пред канцеларијата и тргнавме повече паузи  кон нашите преубави места во Македонија који треба дасе потсетат који имат големи значања места да се потсетат .

Како што се Вевќани и вевчанските Извори који извирајат од самата планина исто така можеше дасе разгледа и прекрасното село Вевчани које има убави и значањи убавини који ги удушеви нашите членови.

Исто така није членовите си тргнавме весели од прекрасните убавини а попат не сретна еден преубав град кој е проѓуен по струшките поезији а тој се вика Струга и тука застанавме и прошетавме покрај струшката чаршија и покрај прекраснијот Црни Дрим покрај реката и самата чаршија имаше сто дасе виде и решивме да седнеме покрај Црни Дрим да се напијеме по едно кафе  и даги почустуваме прекрасните убавини и прекрасната вода која течеше покрај нас..

Средба со претседателот на Република Северна Македонија Н.Е. Д-р Стево Пендаровски

6На покана на Директорот на Државното училиште за рехабилитација на деца и младинци со оштетен вид Димитар Влахов од Скопје Д-р.Горанчо Јаќимов, претставник на Националниот сојуз на слепите на Република Македонија беше дел од делегацијата која заедно со учениците од единствениот училиштен центар од ваков вид во Република Македонија во формално-неформална атмосфера беа на гости кај Претседателот на Република Северна Македонија Н.Е. Д-р.Стево Пендаровски.

Средбата се одржа по повод 15 октомври-Меѓународниот ден на Белиот стап-Симболот на слепиот човек-признат од Организацијата на Обединетите Нации во свечената најрепрезентативна сала во целата претседателска палата.
Насмевките на сите присутни во салата само говорат за непосредниот и спонтат и другарски пристап на еден државник.
Ова е првпат во историјата од кога постои училиштето за слепи еден државник еден претседател уште од основањето на училиштето во далечната 1954 година да го отвори својот дом за дечињата од училиштето за слепи.

Тркалезна маса на тема „Договорот од Маракеш“

1Националниот сојуз на слепите на Република Македонија во рамките на одбележувањето на 15.октомври Меѓународниот ден на Белиот стап-Симболот на слепиот човек-признат од Организацијата на Обединетите Нации одржа тркалезна маса под наслов Договорот од Маракеш-придобивки за лицата кои не можат да читаат стандарден печат.

На тркалезната маса се обратија Претседавачот на Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата за правата на лицата со инвалидност на Обединетите Нации при Владата на Република Северна Македонија г-дин Спасе Додевски кој ги истакна заложбите на оваа Влада за подобрување на секојдневието на лицата со инвалидност, но потенцираше и за активностите кои ова тело ги презема и за одлуките на Владата за спроведување и ратификација на овој Договор.
На тркалезната маса се обрати и Заменик Министерот за труд и социјална политика на Република Северна Македонија г-дин Ѓонул Бајрактар кој истакна за заложбите и конкретните активности на МТСП во овој поглед.

Повеќе артикли...